Make Soft And Spongy Gujarati Dhokla


गुजराती ढोकला भारतीय राज्य गुजरात का एक स्वादिष्ट नाश्ता है। यह चावल और छोले के छोले से बने किण्वित बैटर के साथ बनाया जाता है। किण्वन प्रक्रिया ढोकला को उसकी स्पंजी बनावट देने में मदद करती है। इसे अक्सर विभिन्न प्रकार की चटनी के साथ परोसा जाता है और यह पूरे भारत में एक लोकप्रिय स्नैक है।

गुजराती ढोकला की उत्पत्ति प्राचीन हड़प्पा सभ्यता में देखी जा सकती है। ऐसा माना जाता है कि मूल नुस्खा इस सभ्यता के लोगों द्वारा बनाया गया था, जिन्होंने आधार के रूप में पिसे हुए चावल और विभाजित छोले के संयोजन का उपयोग किया था। इस संयोजन को तब किण्वित और स्टीम किया गया था, जिसके परिणामस्वरूप आधुनिक ढोकला के रूप में जाना जाता है।

आज, गुजराती ढोकला का कई तरह से आनंद लिया जाता है। इसे नाश्ते या भोजन के रूप में परोसा जा सकता है, और इसे अक्सर चटनी, धनिया की चटनी या इमली की चटनी के साथ परोसा जाता है। यह एक लोकप्रिय स्ट्रीट फूड भी है, जिसका आनंद अक्सर एक कप चाय के साथ लिया जाता है।

अवयव

- 2 कप बेसन या बेसन

- 1 छोटा चम्मच नमक

- 1 चम्मच हल्दी

- 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर

- 3/4 कप दही

- 1 चम्मच फ्रूट सॉल्ट, जैसे ईनो

- 1 चम्मच नींबू का रस

- 1/2 छोटा चम्मच बेकिंग सोडा

- 2 बड़े चम्मच तेल

- 2 बड़े चम्मच पानी

- 1 छोटा चम्मच सरसों के दाने

- 1 चम्मच तिल

- 2 बड़े चम्मच कटी हुई ताजा धनिया पत्ती

- 2 बड़े चम्मच ताजा कसा हुआ नारियल

निर्देश

1. एक बड़े कटोरे में बेसन, नमक, हल्दी और लाल मिर्च पाउडर मिलाएं।

2. दही डालें और गाढ़ा पेस्ट बनने तक मिलाएं।

3. इसमें फ्रूट सॉल्ट, नींबू का रस, बेकिंग सोडा और तेल मिलाएं।

4. पानी डालें और तब तक मिलाएं जब तक आपको गाढ़ा बैटर न मिल जाए।

5. मध्यम आँच पर एक स्टीमर या प्रेशर कुकर गरम करें। एक गोल प्लेट को ग्रीस करके उसमें बैटर डालें।

6. ऊपर से राई, तिल, धनिया पत्ती और कसा हुआ नारियल छिड़कें।

7. प्लेट को स्टीमर या प्रेशर कुकर के अंदर रखें और 15 मिनट तक पकाएं।

8. ढोकला के बीच में चाकू डालकर चेक करें कि ढोकला पका है या नहीं। अगर यह साफ बाहर आता है, तो ढोकला तैयार है।

9. गरमा गरम गुजराती ढोकला को चटनी या दही के साथ परोसें। आनंद लेना!

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English Translation:-

Gujarati dhokla is a savoury snack from the Indian state of Gujarat. It is made with a fermented batter derived from rice and split chickpeas. The fermentation process helps to give the dhokla its spongy texture. It is often served with a variety of chutneys and is a popular snack throughout India.

The origin of Gujarati dhokla can be traced back to the ancient Harappan civilization. It is believed that the original recipe was created by the people of this civilization, who used a combination of ground rice and split chickpeas as a base. This combination was then fermented and steamed, resulting in what is known as the modern-day dhokla.

Today, Gujarati dhokla is enjoyed in a variety of ways. It can be served as a snack or as a meal, and it is often served with chutneys, coriander chutney, or tamarind chutney. It is also a popular street food, often enjoyed with a cup of tea.

Ingredients 

- 2 cups of besan or chickpea flour 

- 1 teaspoon of salt 

- 1 teaspoon of turmeric 

- 1 teaspoon of red chilli powder 

- 3/4 cup of yogurt 

- 1 teaspoon of fruit salt, such as Eno 

- 1 teaspoon of lemon juice 

- 1/2 teaspoon of baking soda 

- 2 tablespoons of oil 

- 2 tablespoons of water 

- 1 teaspoon of mustard seeds 

- 1 teaspoon of sesame seeds 

- 2 tablespoons of chopped fresh coriander leaves 

- 2 tablespoons of grated fresh coconut 

Instructions 

1. In a large bowl, mix together the besan, salt, turmeric, and red chilli powder. 

2. Add the yogurt and mix until you get a thick paste. 

3. Add the fruit salt, lemon juice, baking soda, and oil. 

4. Add the water and mix until you get a thick batter. 

5. Heat a steamer or pressure cooker over medium heat. Grease a round plate and pour the batter into it. 

6. Sprinkle the mustard seeds, sesame seeds, coriander leaves, and grated coconut on top. 

7. Place the plate inside the steamer or pressure cooker and cook for 15 minutes. 

8. Check if it is cooked by inserting a knife in the centre of the dhokla. If it comes out clean, the dhokla is ready. 

9. Serve the hot Gujarati Dhokla with chutney or yogurt. Enjoy!

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