Veg mOmOs - The Taste Of Arunachal Pradesh
अरुणाचल प्रदेश का मैदान पूरे क्षेत्र और जनजातीय समूहों में भिन्न है। यह प्रदेश भारत का पूर्वोत्तर राज्य है। यह पश्चिम में भूटान, पूर्व में म्यांमार और उत्तर में मैकमोहन रेखा पर चीन के साथ विवादित सीमा के साथ अंतरराष्ट्रीय सीमाएं साझा करता है। शैलियों, खाना पकाने के तरीके, इन आदिवासी तैयारियों के उपयोग किए गए तत्व और तत्व अनगिनत हैं और इसलिए एक बहुत ही विविध, जीवंत और गतिशील मेनू प्रदान करता है।
यहां का मुख्य भोजन चावल, मछली, मांस और सब्जियाँ हैं और यहां के व्यंजन में बहुत कम मसाले का उपयोग होता है। वे ज्यादातर जड़ी-बूटियों, जैविक प्रस्तुतियों और बांस के अंकुर से फ्लेवर का उपयोग करते हैं। मोमोज और थुकपा की अलग-अलग शैलियाँ और बरामदे क्षेत्र में लोकप्रिय और व्यापक हैं।
अरुणाचल प्रदेश में नाश्ते के रूप में उबले हुए चावल केक का भी व्यापक रूप से आनंद लिया जाता है। पासा, एक मछली का सूप, जबकि नोआतक एक मछली करी व्यंजनों, एक स्थानीय थाली में लगभग आवश्यक हैं। चीनी व्यंजन भी चलन में हैं और यह अरुणाचल प्रदेश की रसोई में अपना विशिष्ट स्थान रखता है। इनके अलावा एक चावल की बियर है जिसे अपांग कहा जाता है।
तो चलिए आज के उस खास व्यंजन की बात कर लेते हैं जो अरुणाचल प्रदेश से खास आपके लिए निकल के आया है।
मोमो - मोमो एक प्रकार का पूर्वी और दक्षिण एशियाई धमाकेदार पकौड़ी है, जो भारतीय नेपाल, लद्दाख के उत्तर भारतीय क्षेत्र, सिक्किम, असम और अरुणाचल प्रदेश के पूर्वोत्तर भारतीय क्षेत्रों और दार्जिलिंग के पूर्व भारतीय क्षेत्र में लोकप्रिय है।
इसमें उपयोग की जाने वाली सामग्री:-
आटा लगाने की सामग्री:
3/4 कप मैदा
1 टीस्पून तेल
नमक स्वाद अनुसार
भराई के लिए:
1 टेबलस्पून तेल
3-4 लहसुन की कलियां, बारीक कटी हुई
1 टी स्पून बारीक कटा हुआ अदरक
1/2 कप बारीक कटी हुई गाजर
1/2 कप बारीक कटा हुआ पत्ता गोभी
1/4 कप बारीक कटी हुई शिमला मिर्च
1/4 कप बारीक कटा हुआ फ्रेंच बीन्स
1/4 कप बारीक कटा हुआ हरा प्याज या सादा प्याज
1 टीस्पून सोया सॉस
1 टीस्पून चिली सॉस
1/2 टीस्पून काली मिर्च पाउडर
नमक स्वाद अनुसार
इसे बनाने का तरीका:
- सभी सब्जियों को सामग्री की सूची में बताए अनुसार काट ले
- एक परात में तीन बटे चार कप मैदा, 1 टीस्पून तेल और नमक डालें
- अब इसको अच्छी तरह से मिला लें और जरूरत के अनुसार पानी डालकर गूंथ लें
- आटे को ढककर 20 से 25 मिनट के लिए सेट होने को छोड़ दें
- अब आप एक कड़ाही में मध्यम आंच पर 1 टेबलस्पून तेल गर्म करें
- उसमें बारीक कटा हुआ अदरक और लहसुन डालें और 30 सेकंड के लिए भूनें
- उसमें बारीक कटा हुआ हरा प्याज डालें और 1 मिनट के लिए भून ले
- सभी कटी हुई सब्जी (गाजर गोभी शिमला मिर्च और फ्रेंच बींस) और नमक डालें
- उन्हें अच्छी तरह से मिला लें और चार-पांच मिनट के लिए पकाएं
- अब इसमें 1 टीस्पून चिली सॉस डालें
- 1 टीस्पून सोया सॉस डालें
- 1/2 टीस्पून काली मिर्च पाउडर डालें
- अच्छी तरह से मिला लें और 1 मिनट के लिए छोड़ है
- अब गैस बंद कर दें अब उसके लिए भराई तैयार है
- आटे को 1 मिनट के लिए फिर से गूँथ लें और उसे दो बराबर भागों में बांट लें प्रत्येक भाग का ककड़ी की तरह एक लंबा रोल बना ले
- अब प्रत्येक रोल की 6 से 7 बराबर भागों में लोइयां बना ले
- प्रत्येक छोटे हिस्से को गेंद की तरह गोलाकार दें और इन्हें सूखने से रोकने के लिए गीले कपड़े या एक थाली से टक्कर ढक के रखें
- अब चकले पर इन लोगों को गोलाकार में बेललें, ध्यान रखें यह किनारे से पतली हो और बीच से थोड़ी मोटी हो
- अब पूरी के बीच में लगभग 1 टेबलस्पून भराई का मसाला रखें उसमें बहुत ज्यादा भराई मत करें अन्यथा पोटली को बंद करना मुश्किल होगा
- एक तरफ से किनारे को ऊंचा करें और मोड़ना शुरू करें किनारे को थोड़ा अंदर की ओर थोड़ा बाहर की ओर करते हुए मोड़ें बीच में किनारे को सील कर दें और पोटली के जैसा आकार दें
- इसी तरह सारे मोमोज को तैयार करें
- एक छोटी प्लेट (जो बर्तन के अंदर आसानी से फिट हो सके) में तेल लगा दे आप तेल लगाने के बदले पत्ता गोभी के पत्ते का भी इस्तेमाल कर सकते हैं
- प्लेट में मोमोज रखें और उसके बीच में थोड़ी जगह रखें एक गहरे बर्तन में या ढोकले पकाने के बर्तन में एक दो गिलास पानी डालें और मध्यम आंच पर रखें बर्तन में स्टैंड रखें और उसके ऊपर मोमोज की थाली रख दें ध्यान रहे कि मोमोस को पानी स्पर्श नहीं करना चाहिए
- बर्तन को एक ढक्कन से ढक दें और मध्यम आंच पर उन्हें छह 7 मिनट के लिए यह जब तक पर थोड़ा पारदर्शी और चमकदार दिखने लगे तब तक भाप में पकाएं निकालें और उन्हें छूकर देखें अगर पर चिपचिपा नहीं है तो इसका मतलब की यह तैयार हो चुके हैं।
- अब इन्हें खाने के लिए थाली में अपनी मनपसंद सॉस के साथ परोसें।
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English Translation:- The plains of Arunachal Pradesh differ across the region and tribal groups. This region is the northeastern state of India. It shares international borders with Bhutan in the west, Myanmar in the east and the disputed border with China on the McMahon Line in the north. The styles, cooking methods, ingredients and elements used of these tribal preparations are countless and therefore offers a very varied, vibrant and dynamic menu.
The main food here is rice, fish, meat and vegetables and very little spice is used in the cuisine here. They mostly use herbs, organic presentations and flavorings from bamboo shoots. The different styles and verandahs of Momoj and Thukpa are popular and widespread in the region.
Boiled rice cakes are also widely enjoyed as breakfast in Arunachal Pradesh. Dice, a fish soup, while Noatak a fish curry recipes, are almost essential in a local thali. Chinese cuisine is also in trend and it holds its own special place in the kitchens of Arunachal Pradesh. Apart from these there is a rice beer called Apang.
So let's talk about that special dish that has come out of Arunachal Pradesh for you.
Momo - Momo is a type of East and South Asian steamed dumplings, popular in Indian Nepal, North Indian region of Ladakh, Northeast Indian regions of Sikkim, Assam and Arunachal Pradesh and East Indian region of Darjeeling.
Ingrediants used in:-
Ingredients for Dough:
3/4 cup maida
1 tsp oil
salt to taste
For stuffing
1 tablespoon oil
3-4 garlic cloves, finely chopped
1 tsp finely chopped ginger
1/2 cup finely chopped carrots
1/2 cup finely chopped cabbage
1/4 cup finely chopped capsicum
1/4 cup finely chopped french beans
1/4 cup finely chopped green onion or plain onion
1 tsp soy sauce
1 tsp chili sauce
1/2 tsp black pepper powder
salt to taste
How to make it:
- Cut all the vegetables according to the list of ingredients
- Add three to four cups maida, 1 tsp oil and salt in a bowl
- Now mix it well and add water as required and knead it.
- Cover the dough and leave it to set for 20 to 25 minutes
- Now heat 1 tbsp of oil in a pan on medium heat
- Add finely chopped ginger and garlic and fry for 30 seconds
- Add finely chopped green onions and fry for 1 minute
- Add all the chopped vegetables (carrot cabbage capsicum and French beans) and salt
- Mix them well and cook for four to five minutes
- Now add 1 tsp chili sauce
- Add 1 tsp soy sauce
- Add 1/2 tsp black pepper powder
- Mix well and leave for 1 minute
- Now turn off the gas, now the stuffing is ready
- Knead the dough again for 1 minute and divide it into two equal parts. Make each portion a long roll like a cucumber.
- Now make dough into 6 to 7 equal parts of each roll.
- Make each small part circular like a ball and cover it with a wet cloth or a plate to prevent it from drying.
- Now roll these people in a circle on a circle, make sure it is thin at the edge and slightly thick at the middle.
- Now put about 1 tablespoon of stuffing in the center of the poori, do not overfill it otherwise it will be difficult to close the bundle
- Elevate the edge from one side and start turning, turning the edge slightly inward, slightly outward, seal the edge in the middle and give shape like a bundle.
- Likewise prepare all momos
- Apply oil in a small plate (which can fit easily inside the pot). You can also use cabbage leaves instead of oil.
- Place the momos in the plate and keep some space in the middle. Put a couple of glasses of water in a deep vessel or in a dhokla cooking vessel and keep it on medium flame, keep a stand in the pot and place a plate of momos on it, making sure that the momos touch the water. Should not do
- Cover the pot with a lid and cook them on medium flame for six to seven minutes until it starts to look slightly transparent and shiny and then touch them and see if it is not sticky, it means it is ready Huh.
- Now serve them with your favorite sauce in a plate to eat.
If you want to see this method through video then - click here
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