Rajma Madra Recipe - Taste Of Himachal
जब हिमाचल के खान-पान का भी अपना ही एक स्वाद है। यदि आपने कभी हिमाचल की शादियाँ देखीं होगी या आप हिमाचल से हैं तो आप इन शादियों में परोसे जाने वाले खाने को जरूर याद करते होंगे, खासकर राजमा मदरा जो एक बेहद स्वादिष्ट पारम्परिक विधि और मसलों के साथ बनाया जाता है।
यदि आप हिमाचल से नहीं हैं या आपको इस राजमा मदरा को खाने का कभी मौका नहीं मिला तो निश्चिंत रहें क्योंकि आज हम आपको इसे के बारे में पूरी जानकारी देने वाले हैं। इसे कैसे घर में मौजूद सामग्री के साथ आप बना सकते हैं, वो भी पुरे पारम्परिक तरिके से।
तो चलिए देखते हैं इसके बनाने के तरिके को, इसमें उपयोग होने वाले आवश्यक मसलों को और सबसे जरूरी चीज मसलों की मात्रा को।
इसमें उपयोग की जाने वाली सामग्री:
राजमा – 250 ग्राम (भिगोये हुए)
बारीक कटे प्याज – 2
लाल मिर्च पाउडर – 1 छोटा चम्मच
हींग – 1/4 छोटा चम्मच
दही – 150 ग्राम
हलदी – 1/4 छोटा चम्मच
गर्म मसाला -1 छोटा चम्मच
तेल – 4 बडे़ चम्मच
कटा हुआ हरा धनिया
नमक
इसे बनाने का तरीका:
1. सबसे पहले भिगोये हुए राजमा को नमक के साथ प्रेशर-कुकर में उबाल लें। लगभग ३० मिन्ट्स तक।
2. पकने के बाद राजमा को पानी से अलग कर दें।
3. एक कड़ाही में तेल गर्म करें और प्याज को गुलाबी भूरा होने तक तलें।
4. प्याज के गुलाबी भूरा होने पर हिंग, हल्दी, लाल मिर्च पाउडर और नमक डालें और इसे लगभग एक मिनट तक पकने दें।
5. अब इसमें दही डालें और अच्छी तरह मिलाएं। ढक्कन के साथ कवर करें और इसे कुछ मिनट के लिए पकने दें जब तक कि तेल अलग न होने लगे।
6. ढक्कन खोलें और गरम मसाला और ताजा धनिया डालें। अच्छी तरह मिलाएं और इसे लगातार हिलाते हुए लगभग 1-2 मिनट तक पकने दें।
7. पकने के बाद अलग किये हुए राजमा इसमें डालें और अच्छी तरह से मिलाएं। इसे लगभग 2 मिनट तक पकने दें।
8. पकने के बाद इसमें पानी डालें आवश्यकता अनुसार और ढक्कन के साथ कवर करें। इसे लगभग 5 मिनट तक पकने दें।
9. फिर ढक्कन खोलें और इसे तब तक पकने दें जब तक कि आप ग्रेवी की आवश्यक मोटाई हासिल न कर लें।
10. पूरी तरह से पक्क जाने के बाद इसे धनिया से अच्छे से गार्निश करें और गर्मागर्म सर्व करें।
अगर आप इस विधि को वीडियो के माध्यम से देखना चाहते हैं तो - यहां क्लिक करें
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English Translation:- When Himachal's food and drink also has its own taste. If you have ever seen Himachal weddings or you are from Himachal then you must remember the food served in these weddings, especially Rajma Madra (kidney beans) which is made with a very tasty traditional recipe and spices.
If you are not from Himachal or you never got a chance to eat this Rajma Madra (kidney beans), then rest assured, because today we are going to give you complete information about it. How can you make it with the ingredients present in the house, that too in the traditional way.
So let's look at the way to make it, the essential ingredients used in it and the most important thing is the quantity of the ingredients.
Ingrediants used in:
Rajma - 250 grams (soaked)
Finely chopped onions - 2
Red chili powder - 1 tsp
Asafoetida - 1/4 tsp
Curd - 150 grams
Turmeric - 1/4 tsp
Garam Masala - 1 tsp
Oil - 4 tbsp
Chopped coriander
Salt
How to make it:
1. First boil the soaked rajma in a pressure-cooker with salt. For about 30 minutes.
2. After cooking, separate the kidney beans with water.
3. Heat oil in a pan and fry the onions till they turn pinkish brown.
4. When onion is pinkish brown, add hing, turmeric, red chili powder and salt and let it cook for about a minute.
5. Now add curd and mix well. Cover with a lid and let it cook for a few minutes until the oil starts separating.
6. Open the lid and add garam masala and fresh coriander. Mix well and allow it to cook for about 1-2 minutes, while stirring continuously.
7. After ripening, add the separated rajma to it and mix well. Let it cook for about 2 minutes.
8. Once cooked, add water to it as required and cover it with a lid. Let it cook for about 5 minutes.
9. Then open the lid and let it cook until you have attained the required thickness of gravy.
10. After it is completely cooked, garnish it well with coriander and serve hot.
If you want to see this method through video then - click here
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